Nowe
badania, których nazwę można sparafrazować: "nie za gorąco, nie za zimno,
tylko tak jak trzeba", odnoszą się do świata kwantowego i generowania
splątania kwantowego - wiązań w obrębie i pomiędzy materią i światłem - i tym
samym: sugerują, że wszechświat rozpoczął się "ani zbyt szybko, ani zbyt
wolno".
Analizując
system, który tworzy pary materii i światła, naukowcy stwierdzili, że
kwantowe przekraczanie przejścia fazowego przy prędkości pośrednich generuje
najbogatszą, najbardziej złożoną strukturę.
Źródło: http://rebloggy.com/post/photography-art-design-coffee-space-stars-starry-cake-universe-cooking-sweet-sta/88396267672
"Nasze
wyniki wskazują, że wszechświat został ugotowany w odpowiednim tempie"
powiedział Neil Johnson, profesor fizyki na Uniwersytecie w Miami College of
Arts & Sciences i jeden z autorów badania. "Nasz prosty model, który
może być realizowany w laboratorium na chipie, służy do zbadania, jak struktura
rozwija się wraz z prędkością zmian gotowania".
Wielka
tajemnica dotycząca pochodzenia wszechświata dotyczy tego: jak gromadom gwiazd,
układów planetarnych, galaktyk i innych obiektów udało się ewoluować z niczego.
Badanie
rzuca nowe światło na sposób generowania, kontrolę i manipulowanie splątaniem
kwantowym. Jego wyniki są kluczem do nowej generacji futurystycznych
technologii - w szczególności: ultraszybkiej kwantowej kryptografii kwantowej,
informatyki, ultra precyzyjnej metrologii kwantowej, a nawet teleportacji
informacji kwantowej.
"Kwantowe
splątanie jest jak" Bitcoin" powiedział Johnson. "To jest
magiczny sos, który łączy ze sobą wszystkie obiekty we wszechświecie, w tym
światło i materię".
W
codziennym świecie, substancja może ulegać przemianie fazowej w różnych
temperaturach; dla przykładu, woda zamieni się w lód lub parę po dostatecznym
dostarczeniu zimna lub gorąca. Jednakże w świecie kwantowym system może ulegać
przemianie fazowej przy zerowej temperaturze bezwzględnej, po prostu zmieniając
ilość interakcji między światłem a materią. Ta przemiana fazowa generuje
kwantowe splątanie w procesie.
Johnson
lubi porównać powstanie bardzo uwikłanych lekkich konstrukcji materii, jak
kwantowe przejście fazowe, do sposobu, w jaki grudki owsianki pojawiają się z
"niczego", kiedy podgrzać mleko i płatki owsiane.
"W
przypadku przekroczenia przejścia przy odpowiedniej prędkości (gotować w
odpowiedniej prędkości), struktury (guzki) wydają się o wiele bardziej
skomplikowane – co więcej" smaczne"- niż w przypadku przekraczania za
szybko lub powolnie", powiedział Johnson.
Wyniki
badania, zatytułowanego „Enhanced dynamic light-matter entanglement from
driving neither too fast nor too slow", spełniają warunki dla szerokiej
gamy rozmiarów systemowych, a efekt jest do uzyskania przy użyciu istniejących
ustawień eksperymentalnych w realistycznych warunkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz